behashantverk.se https://www.behashantverk.se Thu, 07 Nov 2019 13:36:52 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.3 https://www.behashantverk.se/wp-content/uploads/sites/2839/2018/12/cropped-wrench-1-32x32.png behashantverk.se https://www.behashantverk.se 32 32 Stora konkreta förseglingskemikalier https://www.behashantverk.se/2019/01/18/stora-konkreta-forseglingskemikalier/ Fri, 18 Jan 2019 09:12:51 +0000 https://www.behashantverk.se/?p=29 Olika tekniker för försegling av betong används för att förhindra inträngning av vatten och salt vilket kan förorsaka korrosion. Ett annat skäl är att förhindra nedsmutsning av betongytor. Antingen försluter man porerna i betongen eller så skapar man en yta som ska hålla vatten och salter borta från att penetrera betongen.

Tidigare tekniker

Problem med vatteninträngning har varit känt länge och tidigare tekniker för att förhindra detta har varit att vaxa betongytan eller att stryka den med linolja. Dessa tekniker ger ett gott skydd mot vatteninträngning men är inte slitstarkt och lämpar sig därför inte till industrigolv eller garage. Däremot är tekniken livsmedelssäker och lämpar sig för bänkskivor.

Två nyare metoder

En av de modernare metoderna är att skapa ett ytskikt som ska hålla tätt och skydda betongen. Vid applicering måste betongen vara helt torr för att skiktet ska fästa. Denna typ av försegling kan förutom att förändra utseendet på betongen göra golvet halt. Beräknad livslängd på ett ytskikt är 1-5 år.

Den andra metoden är att använda en penetrerande produkt. Den kryper ner i betongen och reagerar med underlaget där. Betongen kan vara torr eller våt vid applicering. Den kemiska reaktionen i betongen skapar ett tätt ytskikt vilket förhindrar all inträngning av vatten och salt och ger en mycket slitstark yta. Beräknad livslängd minst 5 år.

]]>
Romersk betong https://www.behashantverk.se/2019/01/07/romersk-betong/ Mon, 07 Jan 2019 12:04:51 +0000 https://www.behashantverk.se/?p=26 Opus caementicium är en byggteknik som använder sig av betong. Den användes av romarna och tillverkades likt alla sorters betong av krossat bergmaterial som med hjälp av ett bindemedel och vatten hårdnade över tid. På den romerska tiden var bergsmaterialet som man brukade gips och man använde bränd kalk som bindemedel.

Armerande material

På den romerska tiden använde man sig inte av armerande material, såsom armeringsjärn, för att förstärka konstruktioner. I samtiden är det dock ovanligt att man bygger saker av betong utan armerande material, eftersom materialet i sig inte är särskilt hållbart när det kommer till större konstruktioner som vi ofta ser idag.

Ytbeklädnad och modern användning

I det flesta fall ville man, precis som nu, dölja den råa betongytan med hjälp av någon sorts beklädnad. Olika tekniker för detta var karaktäristiska för olika tidsperioder. Exempelvis Opus latericium, som är murverk med regelbundna skift av tegelsten. Numera döljer man den råa betongytan genom att släta ut den något.

Nya vetenskapliga genombrott angående romersk betong har väckt stor uppmärksamhet i media och industri. Romersk betong har ovanligt lång hållbarhet, en minskad miljöpåverkan och är dessutom markant billigare jämfört med andra byggmaterial som ofta används. På grund av detta har fler och fler företag och bygder börjat utforska användningsområden för romersk betong.

]]>
Betongåtervinning https://www.behashantverk.se/2019/01/02/betongatervinning/ Wed, 02 Jan 2019 13:00:21 +0000 https://www.behashantverk.se/?p=23 Betong är ett material med många användningsområden. Betong används bland annat till att bygga hus och broar. Betong är ett relativt billigt material som består av cement, grus, vatten och fyllnadsmaterial. Nackdelen med betong är att framställningen har en negativ påverkan på miljön. Återvinning av betong är därför viktigt ur miljösynpunkt.

Miljöpåverkan

För att tillverka betong måste cement brytas. Cementbrytning är smutsigt, förorenande och det går åt mycket energi. En annan av betongens beståndsdelar är grus som också måste brytas och stenbrytning slukar energi. Förutom föroreningar från cementbrytning och energiförbrukning från både cement- och stenbrytning förstörs stora naturvärden av dessa sten- och cementbrott.

Ekonomiska fördelar

Om betongen istället återvinns finns det ett mindre behov av att bryta sten. Detta sparar energi och det gör också att det behövs färre stenbrott. Det går visserligen åt energi också vid betongåtervinning men denna energiåtgång är betydligt mindre än energin som slukas vind stenbrytning. Det som går att återvinna ur betongen har flera användningsområden.

Återvunnen betong är framförallt ett mycket användbart fyllnadsmaterial. Vid återvinning av betong krossas betongen, armeringen avlägsnas och återvinns. Betongkrosset som blir kvar är mycket användbart som fyllnadsmaterial vid till exempel vägbyggen. Det går också att använda krossad betong för att tillverka ny betong. Används betongkross för tillverkning av ny betong går det åt mindre grus.

]]>
Environmental impact of concrete https://www.behashantverk.se/2019/01/02/environmental-impact-of-concrete/ Wed, 02 Jan 2019 12:47:55 +0000 https://www.behashantverk.se/?p=20 Det är ingen nyhet att betongindustrin är en industri som bidrar till stora växthusgasutsläpp. Utvinningsprocessen i sig, som är skadlig för både miljön och människan, kräver en hel del energi för att utvinna allt material, bland annat lera och sand. Industrin har väldigt mycket makt och låter få ta beslut.

Bättre alternativ

När betong används för att bygga hus kan det vara nödvändigt att hugga ner en skog för att skapa plats. Ett nybyggd hus kan även skapa erosion i marken under. Detta påverkar ekosystemet på ett negativt sätt. Därför är frågan om hur man kan framställa betong på ett mer miljövänligt sätt väldigt viktig.

Skadligt för miljön och människan

Utvinningsprocessen i sig är skadlig för miljön på så sätt att det krävs en hel del energi för att utvinna råmaterialet, samtidigt som maskinerna avger utsläpp. Enligt många är betongindustrin en av de industrier som konsumerar mest vatten, vilket kan leda till vattenbrist men även försvåra jordbruket i vissa områden.

Byggarbetare är de som löper väldigt stor risk att råka ut för hälsoproblem. Därför är det viktigt för byggarbetarna att ha skyddskläder och skyddsutrustning på sig. Cement är skadligt för hud och ögon och även att andas in. När man ska bygga i ett område är det därför viktigt att informera invånare om hälsoriskerna.

]]>
Om typerna https://www.behashantverk.se/2018/12/06/om-typerna/ Thu, 06 Dec 2018 06:41:18 +0000 https://www.behashantverk.se/?p=7 Då det gäller att försegla betong är det skillnad om det gäller en yta eller om det gäller en spricka. En yta är inte så komplicerad att försegla, det är med de flesta metoder ungefär som att måla med pensel eller roller. En spricka kan däremot behöva lite mer arbete.

Försegla en spricka

Det finns i huvudsak två metoder att laga och försegla en spricka i betong. Är sprickan liten kan man ganska enkelt försegla den med någon typ av epoxi- eller polyuretanspackel. Är det däremot en större spricka där lagningen måste bli helt tät eller tåla stor belastning är det injektering som gäller.

Försegla ett golv

All betong utomhus bör förseglas. Det kan vara en uteplats eller en trädgårdsgång. Betongen kommer hålla sig fräsch längre och det kommer inte uppstå sprickor på grund av frostsprängning. Samma sak gäller golv inomhus, till exempel i industrilokaler och garage. Då det handlar om inomhusgolv är det en fråga om komfort.

All försegling binder nämligen dammet i betongen som annars gärna lösgör sig. Behandlingarna kan antingen vara en filmbildande försegling som görs med olika lacker baserade på akryl, polyuretan eller epoxi eller ett vax. Lackerna är dock inte livsmedelssäkra så bänkskivor och liknande bör behandlas med ett vax istället som återbehandlas med jämna mellanrum.

]]>
Vad man ska veta om betongtätning https://www.behashantverk.se/2018/12/03/vad-man-ska-veta-om-betongtatning/ Mon, 03 Dec 2018 14:59:06 +0000 https://www.behashantverk.se/?p=4 Välkommen till vår sajt! Att betong är ett hårt och slitstarkt material vet väl de flesta och att betong fungerar bra i bärande konstruktioner är heller ingen nyhet. Däremot kan det överraska många att även betongkonstruktioner behöver underhållas för att få lång livslängd. Det finns flera metoder och det finns flera produkter för detta ändamål.

Därför behandlar man betongkonstruktioner

Betong är inte helt tätt, därför bör alla betongkonstruktioner utomhus behandlas. Detta gäller även inomhus om det finns risk för vatten eller annat spill på betongen. Varför detta är viktigt kan du läsa om på den här sajten. Här tas allt allt rörande betongens värld upp på ett enkelt och informativt sätt.

Salt och damm

Vid vissa byggen är det extremt viktigt att se till att vatten inte kommer in i konstruktionen, exempelvis vid brobygge. Hur det förhindras kommer du kunna läsa i våra välskrivna artiklar. Om bron står i saltvatten är det ännu viktigare då salt på sikt försämrar betongens hållfasthet, vilket kan bli förödande.

I industrilokaler vill man ogärna att det dammar men tyvärr har obehandlad betong just den egenskapen. Golvet utsätts dessutom ofta för spill av olika slag, vilket kan medföra att betongen förstörs. Turligt nog finns produkter som kan hjälpa mot detta. Är du intresserad av vilka? Då är du välkommen in och läsa våra artiklar!

]]>