Stora konkreta förseglingskemikalier

Olika tekniker för försegling av betong används för att förhindra inträngning av vatten och salt vilket kan förorsaka korrosion. Ett annat skäl är att förhindra nedsmutsning av betongytor. Antingen försluter man porerna i betongen eller så skapar man en yta som ska hålla vatten och salter borta från att penetrera betongen.

Tidigare tekniker

Problem med vatteninträngning har varit känt länge och tidigare tekniker för att förhindra detta har varit att vaxa betongytan eller att stryka den med linolja. Dessa tekniker ger ett gott skydd mot vatteninträngning men är inte slitstarkt och lämpar sig därför inte till industrigolv eller garage. Däremot är tekniken livsmedelssäker och lämpar sig för bänkskivor.

Två nyare metoder

En av de modernare metoderna är att skapa ett ytskikt som ska hålla tätt och skydda betongen. Vid applicering måste betongen vara helt torr för att skiktet ska fästa. Denna typ av försegling kan förutom att förändra utseendet på betongen göra golvet halt. Beräknad livslängd på ett ytskikt är 1-5 år.

Den andra metoden är att använda en penetrerande produkt. Den kryper ner i betongen och reagerar med underlaget där. Betongen kan vara torr eller våt vid applicering. Den kemiska reaktionen i betongen skapar ett tätt ytskikt vilket förhindrar all inträngning av vatten och salt och ger en mycket slitstark yta. Beräknad livslängd minst 5 år.