Betongåtervinning

Betong är ett material med många användningsområden. Betong används bland annat till att bygga hus och broar. Betong är ett relativt billigt material som består av cement, grus, vatten och fyllnadsmaterial. Nackdelen med betong är att framställningen har en negativ påverkan på miljön. Återvinning av betong är därför viktigt ur miljösynpunkt.

Miljöpåverkan

För att tillverka betong måste cement brytas. Cementbrytning är smutsigt, förorenande och det går åt mycket energi. En annan av betongens beståndsdelar är grus som också måste brytas och stenbrytning slukar energi. Förutom föroreningar från cementbrytning och energiförbrukning från både cement- och stenbrytning förstörs stora naturvärden av dessa sten- och cementbrott.

Ekonomiska fördelar

Om betongen istället återvinns finns det ett mindre behov av att bryta sten. Detta sparar energi och det gör också att det behövs färre stenbrott. Det går visserligen åt energi också vid betongåtervinning men denna energiåtgång är betydligt mindre än energin som slukas vind stenbrytning. Det som går att återvinna ur betongen har flera användningsområden.

Återvunnen betong är framförallt ett mycket användbart fyllnadsmaterial. Vid återvinning av betong krossas betongen, armeringen avlägsnas och återvinns. Betongkrosset som blir kvar är mycket användbart som fyllnadsmaterial vid till exempel vägbyggen. Det går också att använda krossad betong för att tillverka ny betong. Används betongkross för tillverkning av ny betong går det åt mindre grus.