Environmental impact of concrete

Det är ingen nyhet att betongindustrin är en industri som bidrar till stora växthusgasutsläpp. Utvinningsprocessen i sig, som är skadlig för både miljön och människan, kräver en hel del energi för att utvinna allt material, bland annat lera och sand. Industrin har väldigt mycket makt och låter få ta beslut.

Bättre alternativ

När betong används för att bygga hus kan det vara nödvändigt att hugga ner en skog för att skapa plats. Ett nybyggd hus kan även skapa erosion i marken under. Detta påverkar ekosystemet på ett negativt sätt. Därför är frågan om hur man kan framställa betong på ett mer miljövänligt sätt väldigt viktig.

Skadligt för miljön och människan

Utvinningsprocessen i sig är skadlig för miljön på så sätt att det krävs en hel del energi för att utvinna råmaterialet, samtidigt som maskinerna avger utsläpp. Enligt många är betongindustrin en av de industrier som konsumerar mest vatten, vilket kan leda till vattenbrist men även försvåra jordbruket i vissa områden.

Byggarbetare är de som löper väldigt stor risk att råka ut för hälsoproblem. Därför är det viktigt för byggarbetarna att ha skyddskläder och skyddsutrustning på sig. Cement är skadligt för hud och ögon och även att andas in. När man ska bygga i ett område är det därför viktigt att informera invånare om hälsoriskerna.