Om typerna

Då det gäller att försegla betong är det skillnad om det gäller en yta eller om det gäller en spricka. En yta är inte så komplicerad att försegla, det är med de flesta metoder ungefär som att måla med pensel eller roller. En spricka kan däremot behöva lite mer arbete.

Försegla en spricka

Det finns i huvudsak två metoder att laga och försegla en spricka i betong. Är sprickan liten kan man ganska enkelt försegla den med någon typ av epoxi- eller polyuretanspackel. Är det däremot en större spricka där lagningen måste bli helt tät eller tåla stor belastning är det injektering som gäller.

Försegla ett golv

All betong utomhus bör förseglas. Det kan vara en uteplats eller en trädgårdsgång. Betongen kommer hålla sig fräsch längre och det kommer inte uppstå sprickor på grund av frostsprängning. Samma sak gäller golv inomhus, till exempel i industrilokaler och garage. Då det handlar om inomhusgolv är det en fråga om komfort.

All försegling binder nämligen dammet i betongen som annars gärna lösgör sig. Behandlingarna kan antingen vara en filmbildande försegling som görs med olika lacker baserade på akryl, polyuretan eller epoxi eller ett vax. Lackerna är dock inte livsmedelssäkra så bänkskivor och liknande bör behandlas med ett vax istället som återbehandlas med jämna mellanrum.